Het A'DAM Lookout uitzichtpunt in Amsterdam - 360º uitzicht over Amsterdam

A’DAM Lookout in Amsterdam

Uitkijkpunt met een prachtig 360º uitzicht over Amsterdam

Iedere wereldstad heeft ze wel, één of meerdere hooggelegen uitkijkpunten van waaruit je een prachtig uitzicht hebt over de stad. Zo heeft Parijs de Eiffeltoren, Londen de London Eye en The Shard, New York de One World Trade Center en Dubai heeft de Burj Khalifa welke tevens het hoogste gebouw van de wereld is. In dat rijtje mag Amsterdam zich sinds kort ook plaatsen dankzij de opening van het A’DAM Lookout skydeck op de 21e verdieping van de voormalige Shell Toren aan het IJ.

Oke, A’DAM Lookout is dan wel een stuk minder hoog dan bijvoorbeeld At The Top in de Burj Khalifa in Dubai welke met een hoogte van 555 meter het hoogste observatiedek van de wereld is, maar toch is het een mooie toevoeging aan de lange reeks bezienswaardigheden van Amsterdam.

Het iconisch observatieplatform A’DAM Lookout is gevestigd in de voormalige Shell Toren en is gelegen aan het IJ, tegenover het centraal station van Amsterdam. Op een hoogte van 85 meter, in de kroon van de toren op de 21e verdieping, ligt het 360 graden platform van A’DAM Lookout. Vanuit hier heb je een prachtig panoramisch uitzicht over Amsterdam. In Amsterdam vind je zelfs nergens anders een beter uitzicht over de indrukwekkende skyline van de stad!

Dankzij het panoramische uitzicht zie je vanuit A’DAM Lookout niet alleen het historische centrum van Amsterdam met de grachtengordels die op de Werelderfgoedlijst van Unesco staan, de oude Kerk, het Koninklijk Paleis op de dam, de haven en de rest van Amsterdam Noord. Bij goed weer kun je zelfs kilometers ver kijken en zie je onder andere de polders, Utrecht en zelfs de Noordzee in de verte liggen.

Dus waar wacht je nog op? Bestel nu je tickets online voor de nieuwste toeristische attractie van Amsterdam vanaf de bovenste verdieping van de 85 meter hoge gebouw A’DAM Toren. Ook voor Amsterdammers zelfs is A’DAM Lookout een ultieme attractie om te bezoeken!

Uitzicht over Amsterdam vanuit het observatiedek van A'DAM Lookout

Als je een ticket koopt voor A’DAM Lookout mag je niet alleen op de kroon op de 21e verdieping rondlopen, je krijgt ook toegang tot de 20e verdieping waar onder andere Bar Madam is gevestigd. In tegenstelling tot de 21e verdieping is de 20e verdieping volledig binnen waardoor je ook bij slecht en/of koud weer kunt genieten van een 360 graden uitzicht over Amsterdam. De 20e verdieping is  rondom voorzien van één grote glaspartij zodat je altijd een prachtig uitzicht op Amsterdam krijgt.

Op de 20e verdieping vind je naast Bar Madam ook de Amsterdam exhibition met diverse interactieve schermen waar je uitgebreide informatie over de stad Amsterdam, Amsterdam bij dag en nacht, de voormalige Shell toren en de vele feesten in de stad kunt bekijken. Ook staat er een maquette van de stad en een miniatuurmodel van de A’DAM Toren.

De “Disco Lift”
Voordat je kunt genieten van het uitzicht over Amsterdam moet je eerst naar de 21e verdieping. Dat doe je met de unieke “Goes to heaven elevator”. Tijdens de rit naar boven krijg je door het ontbreken van een plafond in de lift een unieke licht- en geluidsshow te zien boven je hoofd. Ook als je naar beneden gaat kun je genieten van de bijzondere licht- en geluidsshow.

Na 22 seconden sta je vanaf de begane grond op de 20e verdieping en ben je nog slechts 1 trap verwijderd van het A’DAM Lookout uitkijkpunt op de 21e verdieping op een hoogte van ruim 80 meter boven de grond.

De A'DAM Toren in Amsterdam

De A’DAM Toren

A’DAM Lookout is gevestigd in de oude Toren Overhoeks aan de IJ-oever te Amsterdam-Noord welke in 1966 ontworpen is door de wereldberoemde Nederlandse architect Arthur Staal in opdracht van Koninklijke Shell. Nadat Shell zijn intrek nam in het 80 meter hoge gebouw kreeg de opvallende toren aan het IJ al snel de naam “Shell toren”.

In 2009 besloot Shell om de toren te verlaten en zijn er diverse plannen geweest voor de invulling van de toren. Uiteindelijk is het plan van Sander Groet (mede-eigenaar van Club AIR) waarin muziek, feest en creativiteit centraal staan verkozen tot winnaar.

In 2012 kreeg Sander Groet en zijn partners Duncam Stutterheim (ID&T), Hans Brouwer (MassiveMusic) en projectontwikkelaar Lingotto groen licht om de toren te kopen en te starten met hun plan om de toren een nieuw leven te geven.

In juni 2014 is gestart met de transformatie van de oude Shell toren naar de nieuwe A’DAM Toren. Bij de transformatie, waarvan het ontwerp ontworpen is door Claus en Kaan Architecten en OeverZaaijer, zijn kosten noch moeite gespaard om de voormalige Shell toren een nieuwe bestemming te vinden. Zo is niet alleen de volledige buitenkant van de toren gestript en voorzien van nieuwe gevelelementen, ook de bovenkant van de toren heeft een flinke restyle ondergaan door de toevoeging van een aantal extra verdiepingen. Door de toevoeging van een aantal extra verdiepingen is de toren een kleine 20 meter hoger geworden tot een totaallengte van net geen 100 meter hoog.

De nieuwe naam van de toren is niet zomaar gekozen, A’DAM staat voor Amsterdam Dance and Music Tower en zoals de naam al doet vermoeden staat muziek centraal in de toren. In de toren bevinden zich een groot aantal bedrijven die in de muziekbranche en creatieve branche werkzaam zijn waaronder ID&T, Massive Music, Gibson, house agency A’DAM Events en de A’DAM Music School.

Nachtclub
De A’DAM Toren heeft in totaal twee nachtclubs. Naast Madam in de top van de toren is club Shelter, hoe toepasselijk, in de kelder van de oude Shell toren te vinden.

Madam is te vinden op de 20e verdieping en is overdag een restaurant / panoramabar en tevens een topspot om foto’s te maken van de skyline van Amsterdam als het wat slechter weer is en je niet graag lang buiten in de kou en regen wilt staan. Als de zon ondergaat veranderd het restaurant in de hoogste skybar en nachtclub van Amsterdam en kun je onder het genot van een biertje, wijntje of cocktail genieten van het waanzinnige uitzicht over Amsterdam in het donker.

Club Shelter in de kelder van het gebouw betreedt je daadwerkelijk via een toegangsluik. Is de club vol? Dan gaat het toegangsluik dicht. In de kelder van de A’DAM Toren kun je vette party’s verwachten en de club beloofd een toplocatie te worden op een ideale locatie vrijwel direct naast het centraal stadion van Amsterdam.

Hotel
Op de eerste acht verdiepingen van de nieuwe A’DAM Toren bevindt zicht het Sir Adam Hotel. Een urban luxury boutique hotel met 108 stijlvol ingerichte kamers welke eind zomer 2016 zijn deuren zal openen.

De mooiste kamer van de A’DAM Toren is echter niet in het Sir Adam hotel te vinden maar bovenin de toren op de twee etages onder A’DAM Lookout en Bar. Daar is de exclusieve kamer “The Loft” te vinden.The Loft is tevens een unieke splitlevel locatie voor evenementen welke is voorzien van twee luxe slaapvertrekken die als hotelkamer verhuurd kunnen worden. Qua oppervlakte is deze bijzondere suite de grootste hotelkamer van Amsterdam en dat merk je in de prijs van de kamer. De prijs voor een nacht in deze kamer kost je maar liefst 10.000 euro.

Restaurant Moon
Op de 19e verdieping van de toren is een belangrijk bouwkundig hoogstandje te vinden in de vorm van een platform en een glazen cilinder met daarin het draaiende restaurant Moon. In dit langzaam roterende restaurant heb je tijdens het dineren een uniek panorama uitzicht op Amsterdam en ver daarbuiten. Het restaurant draait per uur een volledig rondje dus je hebt genoeg tijd om heel Amsterdam te bestuderen tijdens je diner.

Terwijl je langzaam ronddraait kun je genieten van heerlijke gerechten die bedacht zijn door topchef Jaimie van het toprestaurant Jaimie van Heije in Ouderkerk aan de Amstel. Chefkok Tommy den Hartog bereid de gerechten van de vijf- en achtgangenmenu’s in de keuken van restaurant Moon. Naast dat het restaurant rond draait is ook de menukaart bijzonder. Het restaurant presenteert een tweemaandelijkse line-up met een bekende muziekartiest die het menu remixt naar zijn smaak.

A’DAM LOOKOUT
Op de 21e verdieping van de 85 meter hoge toren is de grootste attractie van de toren te vinden, het uitkijkpunt A’DAM Lookout. Naast het uitkijkpunt, welke naar verwachting rond de 1 miljoen toeristen per jaar zal gaan trekken, zijn er een nachtclub en een draaiend restaurant op de bovenste verdiepingen te vinden. Zowel het uitkijkpunt als het draaiende restaurant bieden een overweldigend panoramisch uitzicht over de stad Amsterdam en de omliggende regio’s.

Op de 18e verdieping is de membersclub A’DAM & Co te vinden, hier kunnen ondernemers en creatieven dag en nacht netwerken in een mooie loft met eigen dakterras. Hieraan gekoppeld worden ook flex werkplekken aangeboden voor mensen die niet van 9-5 willen werken maar 24/7 over een kantoor of meeting ruimte willen beschikken zonder vast te zitten aan één bepaalde plek.